CV

Lene Kaaberbøl er født i København i 1960. Henes første bøger blev udgivet i en alder hvor de fleste ellers synes skolestilene er udfordring nok - hun var kun 15 år gammel da de første to bind i Tina-serien udkom. I dag, 25 år senere, er de fire bøger om Tina, hendes venner og hendes heste stadig populære. Alt i alt har de solgt mere end 100.000 eksemplarer i Danmark, Norge og Sverige. Grunden til deres fortsatte succes kan være at de er kendetegnet ved en større grad af realisme end andre pige-møder-hest bøger. Forfatteren vidste trods alt alt om hvordan det var at være heste-tosset teenager ...

I den mere modne alder af 28 udgav Lene Kaaberbøl sin første voksenbog: den komplekse fantasy-roman Morgenlandet. Hovedpersonen bliver fundet drivende i en lille robåd, en nøgen fremmed uden sprog eller hukommelse. Morgenfolket tager ham til sig, trods det at han ikke er meget bedre end et dyr i deres øjne, og giver ham en plads i deres verden - men han viser sig at være i besiddelse af skræmmende kræfter, der ender med at splitte det fredelige men skrøbelige samfund. Eksil og identitet, forandring og frygt for forandring er blandt romanens fremherskende temaer.

Også som børnebogsforfatter foretrækker Lene Kaaberbøl fantasy-genrens eventyrlige muligheder. Sølvhesten, Isfuglen og Hermelinen fortæller historien om den iltre Katriona, som efter en række voldsomme og bitre konflikter med sin stedfar bliver sendt væk fra den bjerglandsby hvor hun er vokset op. Kat løber væk fra Farvergården, hvor hun er blevet sat i lære, for hun har hovedet fuld af drømme om at blive sølvrytter og lære at ride Bredas smukke men farlige mareheste. Men på sølvrytterskolen er livet hverken lettere eller mindre farligt end hjemme i Tre Dale. Tværtimod!

Skammerens datter er lige dele fantasy og kriminalgåde. Den 11-årige Dina har mod sin vilje arvet sin mors gave: evnen til at fremprovokere skamfulde bekendelser fra selv de mest hærdede forbrydere, bare ved at se dem dybt i øjnene. Dina betragter ikke den evne som en gave - snarere som en forbandelse. I en hverdag fuld af frygt, fjendtlighed og bortvendte blikke længes hun efter simpelt venskab. Men da hendes mor bliver kaldt til Dunark-Borgen for at løse et brutalt tredobbelt mord, må Dina lære at bruge sine Skammer-øjne - eller lade sin mor ende som offer for Dunarks livsfarlige og ualmindeligt frastødende drager. Og ikke alle de drager har fire ben .

Skammerens Datter er af det danske Kulturministerium blevet omtalt som en af de bedste børnebøger udgivet i år 2000, og den engelske udgave blev nomineret til The Marsh Award for Children's Literature in Translation. Den er allerede blevet solgt til en lang række lande, heriblandt England, Sverige, Japan, Tyrkiet, Holland, Frankrig, Tyskland, Norge, Lithauen og Færøerne.

Historien om Skammerens Børn fortsætter i Skammertegnet. Da Skammeren bliver lokket i et baghold og dødeligt såret, drager den 16-årige Davin afsted for at hævne sig på bagholdsmanden. Denne tilsyneladende så enkle opgave fører ham snart ud i en sump af irriterende vildspor og farlige misforståelser. Det er ikke så let at dræbe et menneske, og for Skammerens søn er det endnu sværere at vende hjem til sin mor med beskeden om at Dina er forsvundet og måske død. Både Dina og Davin har hårde kampe at kæmpe i denne bog - Davin med sværdet, og Dina med den farlige gave hun har arvet fra sin mor.

I seriens tredje bog, Slangens gave, dukker Dinas far pludselig op for at møde den datter, han aldrig har set. Men Sezuan er en isnende tvetydig og ambitiøs figur som har løgnens og illusionens gave, og for at beskytte Dina sender Skammeren hele sin familie ud på en farlig og halsbrækkende flugt. Til sidst bliver Dina tvunget til at indgå en frygtelig handel med Sezuan for at redde sin brors liv.

Skammerkrigen, den sidste bog i serien, bringer Skammerens børn tilbage til Dunark hvor det hele startede. Engang ville Drakan, Dunarks selvudnævnte Dragefyrste, lade en af sine frastødende drager æde Skammeren. Nu holder han hele Kystlandet i sit jerngreb og brænder andre Skammere på bålet, når han kan fange dem. Han er den eneste fuldstændig skamløse person Dina har mødt, og han spreder sin skamløshed som en sygdom, så folk i hans navn kan udføre misgerninger de ellers aldrig ville acceptere. Hvis almindelig menneskelig anstændighed skal overleve, må nogen stoppe Drakan. Men et oprør kræver en anfører, og hvem er mere oplagt end den retmæssige arving til frystetronen, Dinas ven Nico? At Nico hader sværd og ikke kan få sig selv til at slå så meget som en kanin ihjel, spiller ingen rolle. Folk vil have helte. Også selv om helte har har det med at blive slået ihjel til sidst.

I antologien På fantasiens vinger (udgivet af Høst & Søn 2002) giver Lene Kaaberbøl sit syn på fantasy-genren i artiklen "Og de levede lykkeligt?" En fantastisk grundtone er også det der kendetegner hendes arbejde for Egmont og Disney: fem bøger baseret på personerne fra tegneserien W.I.T.C.H. Disse bøger udløste prisen "Best Disney Novel Writer of 2001", for hvad Disney betegnede som "et nyskabende og engageret værk skabt indenfor eksisterende rammer." De fem W.I.T.C.H. bøger, Salamanderens Hjerte, Stilnerens Musik, Havets Ild, Grøn Magi og Den Grusomme Kejserinde, er udgivet i en lang række lande.

Lene Kaaberbøls bøger inkluderer desuden en række billedbøger for mindre børn.

Lene Kaaberbøl er uddannet cand.mag i engelsk og dramaturgi fra Århus Universitet og er i dag forfatter på fuld tid, med eget firma: Phabel & Plott ApS. Hun har tidligere arbejdet både som gymnasielærer, reklametekstforfatter, oversætter og forlagsredaktør. Hendes arbejde som lærer har bl.a. udmøntet sig i en antologi af tekster fra 1. verdenskrig, Soldiers Don't Go Mad.